Svijet
0

Lajčak danas u Briselu sa šefovima diplomatija EU o situaciji u BiH

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak boravi danas u Briselu, gdje će održati sastanak s ministrima vanjskih poslova zemalja Evropske unije. Tema će ponovno biti aktualna situacija u BiH i neuspješni pregovori o reformi policije.

Kako je najavljeno, na sastanku će biti razmatrana aktualna situacija u BiH, gdje politički lideri nisu uspjeli postići dogovor o reformi policije što je bio glavni uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Visoki predstavnik je prošle sedmice nakon neuspjelih razgovora o reformi policije izjavio da će u Briselu prenijeti poruku da nema šansi da BiH ide prema Evropi i da je to odluka domaćih političkih lidera.

On je istaknuo kako sve ima svoje posljedice pa tako i neuspjeh u razgovorima o reformi policije.

Konačan stav o daljnjem djelovanju međunarodne zajednice u BiH očekuje se nakon Lajčakovog povratka iz Brisela.

Također, o situaciji u našoj zemlji bit će razgovarano i na sastanku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira najavljenog krajem ovog mjeseca.

Kako nezvanično najavljuju neki mediji u BiH, međunarodna zajednica bi se zbog propalih pregovora o reformi policije mogla vratiti principu nametanja odluka i rješenja.