Svijet
0

Laički sprovod za Talijana koji se borio za pravo da umre

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stotine ljudi okupile su se u nedjelju na rimskom trgu kako bi prisustvovale laičkom sprovodu Talijana Piergiorgia Welbyja kojem je uskraćen katolički obred jer je zatražio da umre.

Prisutni su na račun Katoličke crkve uzvikivali "sramota", a na sprovodu je govorila Welbyjeva supruga Mina koja se obratila izravno mužu, kazavši: "Svi smo tu, vidiš li kakav uspjeh, prošla me je i tuga."

Sprovod je održan na rimskom Trgu San Giovanni Bosco u četvrti Tuscolano, ispred zatvorenih vrata crkve u kojoj je njegova obitelj htjela da se održi religijski obred. No, Rimski vikarijat odbio je religijsku ceremoniju, jer želja za smrću koju je s odlučnošću iskazivao Welby (60) bila je za Crkvu razlog da ne dopusti vjerski pokop.

Takva odluka Crkve "ranila" je Welbyjevu udovicu i pokrenula raspravu i unutar katoličkog svijeta.

Mnogi katolici osuđuju odluku Crkve koja smatra kao je njegova smrt izazvana eutanazijom. "Piergiorgiu Welbyju se ne može dozvoliti vjerski obred sprovoda, jer za razliku od samoubilačkih slučajeva za koje se pretpostavlja nedostatak uvjeta punog upozorenja i odobrenja, bila je poznata, zbog stalnoga i javnog priznavanja, želja doktora Welbyja za okončanjem vlastita života", stoji u obrazloženju Rimskog vikarijata.

Rimsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu o Welbyjevoj smrti, te je saslušan i Mario Riccio, anesteziolog koji je isključio respirator pacijentu, pomogavši mu na taj način da umre.

Ako se utvrdi da je riječ o eutanaziji, onda bi Riccio mogao dobiti i do 15 godina zatvora. Obdukcija je navodno utvrdila kako je Welby umro jer je prestala raditi srčana klijetka.

Na pozornici na rimskom trgu, prenosi Hina, lijes Welbyja je bio pokriven vijencima, među kojima i rimskog gradonačelnika Waltera Veltronija, zatim Marca Cappata europarlamentarca Radikalne stranke i predsjednika udruge "Luca Coscioni" koja se zauzima za ozakonjenje eutanazije te ministrice za evropsku politiku Emme Bonino.