Prenio zahtjev Bećirovića
52

Lagumdžija zatražio da haški arhivi budu u Bosni i Hercegovini

B. R.
Zlatko Lagumdžija i Graciela Gatti Santana (Foto: Misija BiH u UN-u)
Zlatko Lagumdžija i Graciela Gatti Santana (Foto: Misija BiH u UN-u)
Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija je zatražio da se haški arhivi smjeste u Bosni i Hercegovini.

To je zapravo zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića (SDP), koji je Lagumdžija jučer prenio predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Gracieli Gatti Santana. Ona će danas Generalnoj skupštini UN-a predstaviti godišnji izvještaj o radu ovog mehanizma, saopćili su iz Misije Bosne i Hercegovine u UN-u.

Sutkinja Gatti Santana je informisala Lagumdžiju o napretku u izvršenju mandata Mehanizma, kontinuiranim naporima da se rezidualne funkcije i djelovanje Mehanizma učinkovito i blagovremeno privedu kraju, uključujući ne samo sudske aktivnosti u aktivnim predmetima, već i administrative funkcije, kao i dugoročnije planiranje sljedeće faze u njegovom djelovanju.

Ove dugoročne funkcije, osim kontinuirane sudske aktivnosti, podrazumijevaju praćenje predmeta koji se upućuju državama, zaštitu svjedoka, izvršenje sankcija, upravljanje arhivom i pružanje pomoći nacionalnim jurisdikcijama.

Lagumdžija se zahvalio i skazao podršku radu Mehanizma, naglasivši da je sljedeća faza u njegovom radu jednako važna za zaostavštinu ovih tribunala i očuvanje utvrđenih i zabilježenih dešavanja, kako u Ruandi tako i na prostoru bivše Jugoslavije.

Saglasni su da je pitanje arhiva jedno od ključnih elemenata u tom procesu te adekvatno rješenje kojim će se ubrzati proces digitalizacije arhiva te tako osigurati njihovo očuvanje i zaštitu, ali i pristup u pravosudne, edukativne, istraživačke i historijske svrhe.

S tim u vezi je predsjednici Gatti Santana izložio i razloge zbog kojih bi trebalo ubrzano rješavati ova pitanja, posebno imajući u vidu stav i zahtjev Bećirovića da je od suštinske važnosti da se arhivi smjeste u Bosnu i Hercegovinu, saopćili su iz Misije Bosne i Hercegovine u UN-u.