Skup visokog nivoa
50

Lagumdžija u UN-u upozorio na katastrofalne posljedice ako razvijene države ne pomognu siromašnim zemljama

B. R.
Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u UN-u (foto: Misija BiH u UN-u)
Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u UN-u (foto: Misija BiH u UN-u)
Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija je upozorio na katastrofalne posljedice ako izostane podrška razvijenih država siromašnim državama.

Lagumdžija se obratio na dvodnevnom skupu visokog nivoa UN-a i Međunarodnog centra "Nizami Ganjavi" (NGIC), a koji je bio posvećen temi "Budućnost multilateralizma: Samit budućnosti i potraga za novim putevima međunarodne saradnje". Skup je posvećen pripremama za "Samit budućnosti" koji će u septembru ove godine biti održan u UN-ovom sjedištu u New Yorku.

Lagumdžija se u u uvodnom izlaganju osvrnuo na novi dogovor o finansiranju održivih razvojnih ciljeva. Tom prilikom je obrazložio osnovne modela globalnog finansiranja, s fokusom na zemlje u razvoju.

"Bez pomoći međunarodnih finansijskih institucija i visokorazvijenih zemalja siromašnijoj polovini svijeta nije moguće realizovati Agendu 2023. To prije svega znači da neće biti moguće izvršiti tranziciju na obnovljive izvore energije kao uslov zaustavljanja po čovječanstvo pogubnih klimatskih promjena. Eventualni neuspjeh na ovom planu bi imao katastrofalne posljedice za sve zemlje, neovisno o stepenu njihovog bogatstva", konstatovao je.

Moderirao je i panel posvećen zdravstvu dostupnom za sve kao univerzalnom ljudskom pravu. Tom prilikom je naglasio ulogu Evropske unije, za koju je istakao da ne može biti svjetski lider u ovom segmentu bez uključivanja Zapadnog Balkana (Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova) u Evropsku zdravstvenu uniju.

Kako je Lagumdžija istakao, poseban sastanak s visokim komesarom za izbjeglice Filipom Grandijem je bio prilika da razgovaraju o konkretizaciji nastavka saradnje UNHCR-a I NGIC-a u svjetlu "Samita budućnosti", kao i o proširenju ukupne saradnje po ugledu na aktuelne projekte sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i UN Alijansom civilizacija.