Obraćanje
17

Lagumdžija u UN-u govorio o zloupotrebi religije tokom posljednjeg rata u BiH

B. R.
Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u UN-u (Foto: Misija BiH u UN-u)
Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u UN-u (Foto: Misija BiH u UN-u)
Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija obratio se na događaju posvećenom "Ulozi vjerskih zajednica u podršci i provedbi Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida".

Time su Savez civilizacija UN-a i Ured za prevenciju genocida obilježili 75. godišnjicu Konvencije o genocidu, saopćili su iz Misije Bosne i Hercegovine u UN-u. Događajem su predsjedavali zamjenica generalnog sekretara UN-a Wairimu Nderitu i posebni savjetnik generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Miguel Angel Moratinos.

Lagumdžija je u obraćanju podsjetio da se u Srebrenici desio genocid te se osvrnuo na zloupotrebu religije tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

"Uloga vjerskih vođa i veza između religije i genocida (u Bosni i Hercegovini) je izuzetno kompleksna. Bilo je brojnih i prilično preciznih videosnimaka vjerskih vođa koji su blagoslovljeni vojnike koji bi kasnije bezdušno masakrirali muškarce, žene i djecu", ukazao je.

Prema njegovim riječima, ključan segment poticanja i izvršenja genocida u bosanskom genocidu bio je uloga religijske retorike, mitologije i simbolike, posebno kada su je podržavali ili prikriveno odobravali percipirani "legitimni" vjerski i politički autoriteti.

"Primjeri zločina idu toliko daleko da se mogu uporediti s najalarmantnijim biblijskim referencama, ne riječima, već djelima, kada su ljudi bili razapeti pred svojim porodicama na drveću i drvenim križevima", dodaje.

Također je napomenuo da su tokom rata uglavnom uništavane džamije te da su znatno manje uništavane rimokatoličke i pravoslavne bogomolje. Konstatovao je da većina u Bosni i Hercegovini, bez obzira da li je riječ o religioznim osobama ili osobama koje nemaju religijsko opredjeljenje, vjeruje da vjerske vođe imaju značajnu ulogu u pomirenju. U tom kontekstu je istakao djelovanje Međureligijskog vijeća (IRC).

Kako je kazao Lagumdžija, religija, atomska energija i vještačka inteligencija imaju nešto zajedničko - mogu biti izvor stvaranja ili uništenja prosperiteta čovječanstva.

"No, još uvijek je u našim rukama, ljudskim rukama, na koji će se način u budućnosti odvijati - konstruktivno ili destruktivno", dodaje.

Nada se da će svi pronaći način podrške putevima uspostavljenima 2019. kada su papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmed Al-Tayeb potpisali deklaraciju o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život. Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida smatra važnim dijelom mozaika u kojem će genocid naposljetku preći iz sudnica u učionice.