Predsjednički izbori
0

Lagarde: Neizvjesnost izbora u Francuskoj šteti eurozoni

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Christine Lagarde, čelnica Međunarodnog monetarnog fonda upozorila je da predsjednički izbori u Francuskoj izazivaju nestabilnost u cijeloj eurozoni.

U intervju za nekoliko evropskih medija, Lagarde je istakla da izborna utrka u Francuskoj donosi određenu nesigurnosti u cijelom svijetu, jer postoji zabrinutost zbog mogućih novih udara na evropsku valutu. Na pitanje da li sudbina eura ovisi o ishodu predsjedničkih izbora ona je rekla da se definitivno o tome govori.

"Ali, ono što stvarno utječe na povjerenje u eurozonu jeste pitanje da li još jedan od glavnih partnera razmatra pitanje da li mu je sudbina da ostane u bloku. To je znak i za ostale", rekla je ona.

Dva kandidata za francuskog predsjednika su vrlo jasno rekli da se protive evropskim institucijama. Lagarde kaže da postoji sve veća zabrinutost zbog mogućeg ishoda izbora.

"Nema niti jedne zemlje koju sam posjetila, a da o tome nismo razgovarali. To je važno zbog uloge Francuske, njene ekonomije i ideja koje narušavaju trenutnu arhitekturu EU. Što prije ta nesigurnost nestane bit će bolje za ekonomiju", navela je Lagarde.