Svijet
1

Lagarde: MMF nije vreća novca samo za Evropljane

FENA
Christine Lagarde (Foto: Arhiv/AFP)
Christine Lagarde (Foto: Arhiv/AFP)
Glavna direktorica Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde ponovila je u utorak da sredstva, nedavno povećana, koja zemlje uplaćuju u fond nisu "vreća novca namijenjena (isključivo) Evropi", nego da moraju koristiti svim njegovim članovima.
  • Ta sredstva koja su izdvojile mnoge, mnoge zemlje u svijetu, nisu dar i subvencija. Ona su i dalje dio pričuva zemalja članica, podsjetila je Lagarde prilikom posjete Indoneziji, drugoj stanici njene azijske turneje.

  • Ona se mogu koristiti samo kao pomoć u nuždi i ne dodjeljuju se nekom određenom dijelu svijeta. To nije velika vreća namijenjena samo Evropi, dodala je na pres-konferenciji u Džakarti.

  • MMF ima 188 članica i nitko nije imun na tešku ekonomsku krizu. Moja je dužnost stvoriti uslove da možemo zadovoljiti potrebe zemalja s niskim i s prosječnim dohotkom, zemalja s ekonomijom u naglom usponu kao i razvijenih zemalja. MMF je tu za sve, rekla je šefica MMF-a.

Lagarde je usto upozorila na jačanje protekcionizma.

  • Zadnji izvještaj WTO-a (Svjetske trgovačke organizacije) doista zabrinjava jer pokazuje rast protekcionističkih mjera koje se tu i tamo potiho donose, rekla je ona u govoru na Asean-Latin Business Forumu, konferenciji zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Latinske Amerike.

  • To se ne čini otvoreno kroz carinu jer bi to u većini slučajeva bilo preočito, nego kroz neizravni protekcionizam, dodala je, spomenuvši "sanitarne" barijere i mjere koje propisuju "posebne tehničke norme".

Indonezija je četvrta zemlja svijeta po broju stanovnika, najveće ekonomije jugoistočne Azije i jedno od najdinamičnijih na kontinentu, s prosječnim godišnjim rastom većim od 6 posto.

Lagardu ostaje u Indoneziji do srijede, nakon čega putuje u Japan i u Tajland, prenosi Hina.