Nakon ostavke Truss
22

Laburisti u Velikoj Britaniji pozivaju na raspisivanje izbora: Država nije feud Konzervativaca

V. K.
Keir Starmer (Foto: EPA-EFE)
Keir Starmer (Foto: EPA-EFE)
Lider Laburističke stranke Velike Britanije Keir Starmer pozvao je na raspisivanje vanrednih izbora u državi nakon što je premijerka Liz Truss podnijela ostavku.
U saopćenju za javnost, Starmer je rekao kako je Konzervativna stranka izgubila povjerenje javnosti.

"Nakon 12 godina neuspjeha, Britanci zaslužuju mnoge bolje od ovog haosa. U posljednjih nekoliko godina, Torijevci su postavili rekordno visoke poreze, uništili naše institucije i stvorili krizu kada je riječ o troškovima života. Šteta koju su napravili popravljat će se godinama", rekao je Starmer.

Također, naglasio je kako je svaku od kriza u Velikoj Britaniji, a koju su prouzrokovali zvaničnici Konzervativne partije, platila britanska javnost.

"Torijevci ne mogu odgovoriti na nove krize tako što će opet samo izmiješati ljude na vrhu bez pristanka Britanaca. Oni nemaju mandat da zemlju provedu kroz još jedan eksperiment. Britanija nije njihov feud da upravljaju s njim kako žele", poručio je lider opozicije.

Na kraju je naglasio kako britanska javnost zaslužuje da im se kaže šta se može očekivati od države u budućnosti.

"Moramo dobiti šansu za novi početak. Trebaju nam izbori, odmah", zaključio je Starmer.

Podsjetimo, Truss se danas obratila javnosti te je saopćila kako podnosi ostavku na mjesto premijerke.

"Porodice su bile zabrinute kako će platiti račune. Tu smo imali i Putinov rat u Ukrajini. Članovi Konzervativne partije su me izabrali da da to promijenim. Postavili smo viziju za niske poreze i visok ekonomski rast. Međutim, to nismo ispunili. Obavijestila sam kralja kako podnosim ostavku na mjesto premijerke Velike Britanije i predsjednice Konzervativne partije. Ostat ću na ovoj poziciji sve dok se ne izabere novi kandidat", poručila je Liz Truss u obraćanju medijima i javnosti ispred svog ureda.