|

Laburisti traže od Blaira da saopći kada će se povući

Laburisti traže od Blaira da saopći kada će se povući
0
F
FENA
6.9.2006. u 10:26
0
komentara
0

dijeljenja
Laburisti traže od Blaira da saopći kada će se povući
Svi londonski dnevnici udarne članke na naslovnicama u srijedu posvećuju snažnom pritisku grupe poslanika vladajućih laburista na premijera Tonyja Blaira da konačno saopći kada će se povući s vlasti.
Analize političke zastavštine Tonyja Blaira i odnosa u Laburističkoj stranci te nagađanja o njegovom nasljedniku ispunjavaju i po nekoliko unutarnjh stranica britanskih listova.

The Times doznaje da će oko stotinu laburističkih poslanika danas upozoriti Blaira da mora javno kazati da će iduće godine napustiti položaj kako bi izbjegao pobunu kojom bi mogao biti uklonjen s dužnosti premijera.

Na kraju jučerašnjeg dana, za premijera traumatičnoga, ističe list, bilo je jasno da Tony Blair više u potpunosti ne kontrolira raspored svoga odlaska s političke scene.

The Independent piše da je Blair na udaru otvorene pobune donedavno lojalnih poslanika. No, dodaje list, bez obzira na to šta ko misli o Tonyju Blairu, ne smije se izgubiti iz vida činjenica da je on vođa stranke koja je prije 16 mjeseci pobijedila na parlamentarnim izborima i da ima mandat britanskih birača.

To se mora imati na umu u ovom trenutku u kojem se Laburistička stranka naizgled raspada od beskrajnih svađa oko toga kada će Blair napustiti Downing Street broj 10.

Laburistička stranka i njene sukobljene frakcije moraju se smiriti. Jedini koji imaju koristi od ove krize koju su izazvali sami laburisti, zaključuje Independent, njihovi su protivnici, prije svega opozicijski konzervativci koji su nedavno ponovno dignuli glavu.

Daily Telegraph prenosi riječi, kako navodi, prijatelja ministra finansija Gordona Browna, inače favorita za Blairovog nasljednika, da je on teško razočaran zbog toga što laburisti ostavljaju utisak duboko podijeljene stranke u trenutku u kojem im predstoji promjena lidera.

Brown, napominje Daily Telegraph, želi da promjena na čelu stranke bude mirna i bez problema, što bi pokazalo da su laburisti jedinstveni i spremni da na narednim izborima osvoje svoj četvrti uzastopni mandat.

Najtiražniji britanski tabloid The Sun, koji važi za list sa vrlo dobrim vezama u premijerovom kabinetu, piše da će se Blair s mjesta šefa stranke povući 31. maja sljedeće godine, nakon što se navrši decenija od trenutka kada su laburisti pod njegovim vođstvom došli na vlast.

Ako je vjerovati Sunu, Blair će nakon toga ostati na mjestu premijera još dva mjeseca dok laburisti ne izaberu novog šefa stranke, koji će potom postati i novi britanski premijer.

Niko od dužnosnika Laburističke stranke nije mogao potvrditi da su datumi koje spominje Sun zaokruženi debelim flomasterom na nekom kalendaru u hodniku u Downing Streetu broj 10. Ono što je jasno jeste da je Blair bio primoran načiniti prilično veliki ustupak.

Izvještač BBC-a pita se otkud odjednom takva bura oko Blaira, čovjeka koji je čak tri puta uzastopno pobijedio na izborima i koji je još davno rekao da će se povući tokom ovog mandata i neće pokušati ostvariti i četvrtu pobjedu? Razloga ima više i cijela priča je komplicirana.

Nekim laburistima se ne sviđa Blairova vanjska politika koja je za njihov ukus previše bliska politici američkog predsjednika Georgea W. Busha. Drugi nikada nisu odobrili što je Blair tradicionalno ljevičarsku stranku pomjerio ka centru. Treći podržavaju ministra finansija Gordona Browna, a njemu je Blair, navodno, još davno obećao prepustiti mjesto premijera.

Nezadovoljstvo u vladajućoj stranici je, izgleda, ubrzano počelo da raste posljednjih dana kada su objavljeni rezultati anketa po kojima laburisti prvi put ozbiljno zaostaju za opozicijskim konzervativcima.

Bler je važio za čovjeka koji, kakav god da je, laburistima donosi pobjede na izborima. Nekima u stranci se očito čini da on to više nije u stanju.

Duhovi unutar Laburističke stranke će se možda donekle smiriti, ali će Blaira sada vjerovatno dočekati opozicija, koja ima priliku da ga skoro na svakom koraku pita kako može predlagati zakone i praviti dugoročne planove za zemlju ako se zna da uskoro odlazi, napominje BBC.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.