Svijet
0

Laburisti izgubili na značajnim djelimičnim izborima u Škotskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Laburistička stranka britanskog premijera Gordona Browna izgubila je na značajnim djelimičnim parlamentarnim izborima u Škotskoj, u okrugu istočni Glasgow, prema rezultatima objavljenim u petak.

John Mason, kandidat škotske nezavisne stranke SNP, pobijedio je sa 11.277 glasova laburističku kandidatkinju Margaret Curran, koja je dobila 10.912 glasova.

Nešto prije ponoći, Laburistička stranka zatražila je novo prebrojavanje glasova, izazvavši kašnjenje od oko sat vremena u najavi razultata, ali bez promjena.

S ovim izborima Nezavisna škotska stranka povećala je broj glasova za 26 posto u odnosu na 2005. u ovom okrugu, koji se smatrao jakim laburističkim uporištem.

Nakon objave rezultata, John Mason je izjavio da "pobjeda SNP-a nije jednostavan politički potres, već nešto više od Richterove ljestvice".

"To je herojska pobjeda čiji će se potresi osjetiti do Downing Streeta", zvanične premijerove rezidencije u Londonu, dodao je on.

Sljedeći parlamentarni izbori trebali bi se održati najkasnije u maju 2010.

Ministar za međunarodni razvoj Douglas Alexander, jedan od najbližih Brownovih saveznika, priznao je da se radi o "lošem rezultatu".

Poraz Laburističke stranke oslabio je položaj premijera Browna mada se britanski premijer nastavlja boriti protiv svoje rekordne nepopularnosti.