|

Kuvajtski premijer u prvoj posjeti Bagdadu od Zaljevskog rata

Kuvajtski premijer u prvoj posjeti Bagdadu od Zaljevskog rata
0
F
FENA
12.1.2011. u 18:29
0
komentara
0

dijeljenja
Kuvajtski premijer u prvoj posjeti Bagdadu od Zaljevskog rata
Irački zvaničnici nastojali su uvjeriti kuvajtskog premijera u srijedu tokom njegove prve posjete Bagdadu da njihova zemlja nema ništa zajedničko s režimom Saddama Husseina, koji je prije dvije decenije izvršio invaziju na malo susjedno kraljevstvo.
Kuvajtski premijer Sheik Nasser Al Mohammed Al Sabah doputovao je u Bagdad u srijedu u prvu posjetu jednog kuvajtskog premijera Iraku od Zaljevskog rata 1990. godine. To je dobar znak za Irak pod šiitskom dominacijom koji nastoji popraviti odnose sa svojim sunitskim arapskim susjedima, prenosi AP.

Neuobičajeno žestoki incident između iračkih ribara i kuvajtske obalne straže u ovoj sedmici pokvario je, međutim, razgovore o poboljšanju odnosa.

Al-Sabah je doputovao s delegacijom u kojoj je bio i njegov ministar vanjskih poslova, Sheikh Mohamad Al-Sabah, koji se sastao sa svojim iračkim kolegom, Hoshyarom Zebarijem.

Na pres-konferenciji nakon sastanka, Zebari je pokušao da odagna svake eventualne kuvajtske sumnje prema svom iračkom susjedu.

- Iračka strana uvjerila je kuvajtsku delegaciju da današnji Irak nije kao Saddamov Irak, izjavio je Zebari.

Očekuje se da se razgovori usmjere na irački dug Kuvajtu od 24 milijardi dolara odšteta za Zaljevski rat kao i pogibeljnom sukobu u ponedjeljak između iračkih ribara i kuvajtske obalne straže u vodama koje razdvajaju dvije zemlje. Jedan pripadnik kuvajtske obalne straže ubijen je tokom pucnjave.

Vjeruje se da je područje u kojem se desio incident bilo predmetom spora godinama nakon Zaljevskog rata.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.