Politička kriza u zemlji
0

Kuvajtski emir raspustio parlament

FENA
Kuvajtski emir šejh Sabah el-Ahmad el-Sabah u utorak je raspustio parlament, četvrti put za manje od šest godina, nakon što je vlada u jednoj od najdubljih političkih kriza u toj zemlji u novembru bila prisiljena dati ostavku, javila je državna televizija.

Televizija je objavila da je "emir donio uredbu o raspuštanju nacionalne skupštine“, mjeru koja dolazi nakon ostavke vlade koju su optužili opozicioni zastupnici za korupciju.

Parlament je raspušten zbog razvoja događaja u Kuvajtu koji predstavljaju prijetnju najboljem interesu zemlje, navedeno je u tekstu uredbe koji je prenijela državna agencija Kuna.

Emir je prošle sedmice prihvatio ostavku vlade na čijem čelu je bio njegov nećak šejh Naser el-Mohamad el-Ahmad el-Sabah i imenovao šejha Jabera Mubaraka el-Sabaha, drugog člana vladajuće porodice, za novog premijera.

Šejh Naser (71) podnio je ostavku nakon demonstracija na čijem čelu je bila omladina, koju su podržali zastupnici opozicije, zbog optužbi za korupciju.

Raspuštanje parlamenta otvara put općim izborima u roku od 60 dana.

Kuvajt, treći proizvođač u OPEC-u i trenutno proizvodi oko tri miliona barela nafte dnevno. Kuvajt ima oko 1,2 miliona domaćih stanovnika i 2,4 miliona stranaca.