Susret u Moskvi
122

Kusturica se sastao s Putinom: Ukrajinu nazvao "historijskom pravdom", tražio mu novac za tri filma

A. L.
Reditelj Emir Kusturica jučer je razgovarao u Moskvi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, uz skandalozno opravdavanje ruske agresije na Ukrajinu.

Tom prilikom Kusturica je, između ostalog, zahvalio Putinu na navodnoj "historijskoj pravdi" u Ukrajini kazavši kako je to "početak novog svijeta".

Na početku razgovora sagovornici su se prisjetili da su se posljednji put vidjeli na Kulturnom forumu u Sankt Petersburgu 17. novembra prošle godine.

Također, Kusturica je informisao Putina da želi da snimi "ruski triptih" od tri filma po piscima Fjodoru Dostojevskom, Nikolaju Gogolju i Lavu Tolstoju te je zatražio podršku.

"Imam ideju da napravim triptih u novom svetu, ruski triptih, tri filma. Prvi se zove 'Inženjer lakih šetnji' – to je moja savremena verzija Dostojevskog. Zatim moja verzija Gogolja 'Kako se Ivan Ivanovič naljutio na Ivana Nikiforoviča' – veoma smiješna i mislim da je važno da se to sada uradi. I treći film 'Kozaci' Lava Nikolajeviča Tolstoja", naveo je Kusturica.

Rekao je da planira završiti karijeru nakon rada na "ruskom triptihu" i filmu "Lovor" po djelu Jevgenija Vodolazkina.

Putin je ideje Kusturice nazvao "veoma zanimljivim" kazavši kako Kusturicino obraćanje historiji može da bude "vrlo zanimljivo i produktivno".