|

Kurz će uložiti veto na plan o povećanju EU budžeta

Kurz će uložiti veto na plan o povećanju EU budžeta
15
F
FENA
2.2.2020. u 11:57
17
komentara
15

dijeljenja
Kurz će uložiti veto na plan o povećanju EU budžeta Foto: EPA-EFE
Evropska komisija lobira za porast doprinosa od 1,11 posto bruto domaćeg proizvoda, fiskalno konzervativne zemlje spremne su dati jedan posto.
"Austrija i ostale države planiraju uložiti veto na dugoročni budžet Evropske unije u razdoblju nakon Brexita, ako se planirani doprinosi država neto-uplatiteljica ne umanje", izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Dok Evropska komisija lobira za porast doprinosa u iznosu od 1,11 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), fiskalno konzervativne države poput Njemačke, Austrije i Holandije spremne su dati maksimalno jedan posto, prenosi Al Jazeera.

"Ako dođe do predstavljanja tog prijedloga, nećemo ga podržati, a vjerujem da to neće učiniti ni druge države neto-uplatiteljice", rekao je Kurz za austrijske medije, referirajući se na skupinu država koje u proračun uplaćuju više novca nego što ga dobivaju natrag kroz fondove.

Nada se prihvatljivom prijedlogu. Međutim, konzervativni austrijski čelnik dodao je da pregovori još traju.

"Nadam se da će nam biti predstavljen novi prijedlog, koji ćemo biti u mogućnosti prihvatiti", rekao je Kurz.

Odlaskom neto-uplatiteljice Velike Britanije iz EU-a, proračun se smanjuje, istodobno se pojavljuju novi prioriteti, poput migracija i klimatskih promjena.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sazvao je summit čelnika EU-a za 20. februar da bi se dogovorio novi zajednički proračun za 2021-27. godinu.

Michel bi se, sljedeće sedmice, trebao sastati sa 16 čelnika država i vlada, uključujući i Kurza i s njima zasebno razgovarati o temi višegodišnjeg financijskog okvira.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...