{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kurban-bajram u Jerusalemu: Desetine hiljada muslimana u Al-Aksi

A
4.10.2014. u 12:57
204
Kurban-bajram u Jerusalemu: Desetine hiljada muslimana u Al-Aksi
204
Muslimani u Jerusalemu povodom klanjanja bajram-namaza okupili su se jutros u haremu džamije Al-Aksa.
Međutim, i jevrejski praznik Yom Kippur (Dan pomirenja) ove godine se obilježava na isti dan kada i muslimanski paznik Kurban-bajram, a izraelske vlasti su donijele odluku o obustavi saobraćaja na cestama i otkazivanju svih autobuskih, željezničkih i zračnih linija.

Jevrejsko vjerovanje kazuje da su svi poslovi, osim molitve, na dan Yom Kippura zabranjeni, što i jeste razlog za potez izraelske vlasti da obustavi javni saobraćaj i blokira glavne saobraćajnice.

Unatoč obustavi saobraćaja, bajram-namaz u haremu Al-Akse klanjale su desetine hiljada ljudi.

Palestinci su u ranim jutarnjim satima izašli iz svojih domova i, formiranjem velikih kolona na zatvorenim ulicama u Jerusalemu, došli su do Al-Akse na bajram-namaz.

Nakon bajram-namaza sakupljena je pomoć za Gazu.

Izraelska policija je navela da su poduzeli određene dodatne sigurnosne mjere kako bi svi Jevreji i muslimani mogli u miru proslavljati svoje praznike.

Zbog izraelske zabrane otvaranja stočne pijace i zabrane klanja životinja, Palestinci iz Jerusalema svoje kurbane mogu klati na Zapadnoj obali. 

Najveći broj Paletinaca Jerusalema svoje kurbane je ostavila kod rodbine u susjednim Nablusu, Ramallahu, Betlehemu i Erihi.

Jevrejski praznik Yom Kuppur nastupio je danas, a Jevreji tom prilikom poste i suzdržavaju se svih drugih aktivnosti mimo molitve. Vjerovanje nalaže da je na taj dan zabranjeno voziti auto, spremati hranu, imati spolne odnose, kupati se, obuvati kožnu obuću i raditi bilo šta osim molitve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: