{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kupovna moć u EU: Luksemburg na vrhu, Rumuni i Bugari na dnu

S
10.8.2012. u 15:30
3
11
Kupovna moć u EU: Luksemburg na vrhu, Rumuni i Bugari na dnu
3
Kupovna moć u EU: Luksemburg na vrhu, Rumuni i Bugari na dnu
Najveću kupovnu moć u EU imaju stanovnici Luksemburga - 271 posto u odnosu na prosjek Unije, dok su najsiromašnije Rumunija i Bugarska sa 46 odnosno 44 posto.
Njemačka se sa 118 posto nalazi među zemljama čiji građani imaju najveću kupovnu moć u EU, a Italija i Španija bilježe 100 posto u odnosu na prosjek Unije i time zauzimaju mjesta na sredini tabele.

Godinama se tvrdilo da u Evropi postoji podjela između bogatog sjevera i siromašnog juga. Nakon ulaska bivših komunističkih država u EU pojavila se i razlika između zapada i istoka.

Ta podjela na siromašne i bogate nije se promijenila ni tokom najnovije ekonomske krize.

Financijsku pomoć do sada su zatražile države sa juga, poput Grčke i Portugala. Kupovna moć njihovih građana iznosi 90, odnosno 80 posto od prosjeka Unije.

Ipak, stvari nisu crno-bijele. Kupovna moć stanovnika Irske, članice EU sa sjevera, koja je takođe dobila milijarde kredita za pomoć pri izlasku iz krize, iznosi čak 128 posto prosjeka Unije.

To je više nego kod građana Njemačke, zemlje koja trenutno snosi najveći rizik kod spašavanja eura.

Eksperti zato upozoravaju da prezaduženost nema veze sa bogatstvom i siromaštvom, nego je posljedica finansijske i budžetske politike pojedinih država.

Oni upozoravaju da stvarna podjela unutar EU danas postoji između država koje žele da pojedinačni dugovi postanu zajednički i onih koje to odbijaju.

Tako su Njemačka, Finska i Holandija posljednje tri od 17 članica eurozone koje se protive izdavanju zajedničkih državnih obveznica.

Ekonomski historičar Albrecht Ritschl smatra da je pogrešno uvjerenje da sjevernoevropske države znaju bolje da raspolažu novcem nego zemlje na jugu.

On ističe da je, historijski gledano, Njemačka "kraljica dugova" i podsjeća da je u prošlom vijeku upravo Njemačka doživjela dva nezapamćena državna bankrota.

Razlike u ekonomskoj snazi unutar EU navele su bivšeg predsjednika Saveza njemačke industrije Hansa-Olafa Henkela da predloži uvođenje tzv. "sjevernog eura" za ekonomski jake države sjeverno od Alpa i "južnog eura" za ostale članice evrozone.

Bogate članice EU već godinama uplaćuju milijarde u fondove za pomoć u razvoju siromašnijih država. Izjednačavanje ekonomske moći članica je jedan od glavnih zadataka EU - upozoravaju finansijski eksperti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: