Osumnjičena za smrt tri osobe
0

"Kuma" mafijaškog klana Kalabrije naređivala uništenje protivnika

FENA
Talijanska policija je saopćila u petak da je izvšeno nekoliko desetaka hapšenja u cijeloj Italiji u toku operacije "Paukova mreža" i da je uhapšena "kuma" iz moćnog kalabrijskog klana Ndrangheta, koja je osobno naređivala uništenje svojih protivnika.

S nadimkom "Plavuša", ona je bila pravi šef svoga klana, naglasio je Mario Parente, zamjenik zapovjednika elitne policijske jedinice ROS.

Izdato je 58 naloga za hapšenje u okviru istrage koja je omogućila da se razotkrije mreža od 250 članova podijeljenih na sedam podklanova specijaliziranih uglavnom za iznuđivanje novca.

Pedesetšestogodišnja Nella Serpa preuzela je vođenje porodičnog klana Serpa od 2003. godine, poslije smrti svoga brata Piera prilikom obračuna između mafija.

Prema podacima policije, Serpa je osumnjčena za najmanje tri ubistva, među kojim je i ubistvo gangstera Luciana Martella u 2003. godini.

Osumnjičena je za ubistvo još jednog mafijaša 2004. godine, koji je bio izrezan na komade lančanom pilom. Istraga smatra da je ona pokušala da uspostavi veze s drugim klanovima Ndranghete i s napuljskom mafijom Camorrom.

Dokaz njene važnosti za istražitelje je taj što je jedan suparnički klan naredio njeno ubistvo.