Svijet
0

'Kult ličnosti' oko Putina?

FENA
Oko ruskog predsjednika Vladimira Putina, po svemu sudeći, sve se više gradi kult ličnosti. Javnost u Rusiji, naime, na najrazličitije načine iskazuje snažnu podršku sadašnjem predsjedniku, zahtijevajući da on ostane "nacionalni lider" - šta god to značilo - i nakon što se, u martu iduće godine, povuče sa položaja.

Međutim, nije svima baš jasno šta pojam "nacionalni lider" tačno podrazumijeva, niti je jasno šta sam Vladimir Putin smjera.

Pokret nazvan "Za Putina" je skorašnja tvorevina, ali njegovi aktivisti, koji ističu da su potpuno nezavisni od Kremlja i bilo koje stranke, tvrde da su sakupili 30 miliona potpisa građana koji podržavaju ideju o Vladimiru Putinu kao "nacionalnom lideru".

"Za Putina" je prije nedjelju dana održala i svoj prvi nacionalni kongres kojem je prisustvovalo 700 delegata iz svih krajeva Rusije.

U srijedu je na moskovskom stadionu Lužiniki održan i veliki skup koji su organizovali "Za Putina" i stranka Jedinstvena Rusija, na kojem se pojavio i sam predsjednik, javio je BBC. On je tom prilikom svoje protivnike uporedio sa šakalima i upozorio da oligarsi, koji su dominirali ruskom političkom scenom '90-ih godina, planiraju povratak:

"Oni žele osvetu, žele da se vrate na vlast i u sfere utjecaja kako bi postepeno obnovili režim oligarha zasnovan na korpuciji i lažima. Ovaj put oni će izaći i na ulice - naučili su nešto od zapadnih stručnjaka i to znanje već su proveli u praksu na ulicama naših susjednih republika. A sada će i u našoj zemlji organizovati provokativne akcije", rekao je Putin.