Nije odobrio sugestiju
39

Kuleba odgovorio na papine pozive na bijelu zastavu: "Naša zastava je žuta i plava"

L. S.
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitri Kuleba (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitri Kuleba (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba odgovorio je na sugestiju pape Franje da Ukrajina treba imati hrabrost za bijelu zastave čime je pozvao na pregovore o prekidu rata s Rusijom.
"Naša zastava je žuto-plava. Ovo je zastava uz koju živimo, umiremo i pobjeđujemo. Nikada nećemo podizati druge zastave", odlučno je uzvratio.

Kuleba je rekao da je najjači u borbi između dobra i zla "onaj koji stane na stranu dobra, a ne pokušava da ih postavi na istu osnovu i to naziva 'pregovorima'".

On je zahvalio papi na njegovim "stalnim molitvama za mir", dodajući da se Ukrajina i dalje nada da će nakon dvije godine razornog rata u srcu Evrope, papa pronaći priliku da dođe u apostolsku posjetu Ukrajini kako bi pružio podršku njenim narodima.

Naime, Reuters je izvijestio da je papa Franjo u intervjuu ovog februara rekao da bi Ukrajina trebala imati ono što je nazvao "hrabrošću bijele zastave " i pregovarati o prekidu rata s Rusijom. Vatikan je kasnije pojasnio Papine riječi, ističući da je pozvao na prekid vatre i nastavak pregovora, a ne na predaju Ukrajine.