Independent
0

Kuda vode putevi bombaških napada u Sjevernoj Irskoj?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dnevnik The Independent osvrće se u ponedjeljak na nekoliko nedavnih bombaških napada u Sjevernoj Irskoj i pita da li bi male republikanske frakcije koje se protive mirovnom procesu mogle kampanju nastaviti i na tlu Engleske.

List primjećuje kako su sve izraženija strahovanja da bi meta napada možda mogla biti redovna godišnja konferencija Konzervativne stranke u Birminghamu u oktobru.

Spremnost grupacija, koje ne prezaju od toga da uzimanjem života sruše mirovni proces, da pribjegnu svim sredstvima kako bi stvorile pometnju podrazumijeva i njihovu spremnost da izazovu eksplozije i u Britaniji kao i u Sjevernoj Irskoj. I to, kako primjećuje Independent, vođene teorijom da su posljedice eksplozije jedne bombe na britanskom tlu ravne detonacije dvadeset paklenih strojeva u Sjevernoj Irskoj.

Pojedini izvori čak tvrde da u Sjevernoj Irskoj postoje tri republikanske frakcije željne da se bombaškim napadima katapultiraju na razinu vijesti dana, i to smrtonosnim napadom u Velikoj Britraniji do kraja ovog mjeseca.

Independent piše i da su tri disidentske republikanske mikro organizacije, Prava IRA, Dosljedna IRA i grupacija pod imenom Irski vojnici, međusobno zavađene, bez lidera dostojnih spomena i bez političkog programa koji bi išao dalje od podmetanja bombi.

I pored svega, nastavlja Independent, policije s obje strane granice, uz svu pomoć eksperata britanske kontraobavještajne službe MI-5, nisu im do sada uspjele stati na put.