Svijet
0

Kućne pomoćnice iz Afrike kao moderne robinje

Sarajevo-x.com
Foto: Channel 4
Foto: Channel 4
Svake godine žene iz siromašnih zemalja Afrike dolaze u bogate države da bi radile kao kućne pomoćnice i tako uzdržavale porodicu koja im je ostala kući. Umjesto toga, često su neplaćene, tjerane da rade previše ili ih poslodavci zlostavljaju.

Frances, stidljiva, mršava žena došla je u Veliku Britaniju da bi izdržavala braću i roditelje u Africi.

"Vlasnica je izbacila mene i sve moje stvari na ulicu, ali je zadržala moj pasoš, kreditnu karticu i zdravstvenu knjižicu. Ako se bilo kome požalim rekla je da će svima reći da sam joj tukla djecu".

Frances radi od sedam ujutro do jedan poslije ponoći, sedam dana u sedmici za 500 eura mjesečno. Novac joj je prijeko potreban da školuje braću i sestre.

Sve što je mogla učiniti je da ostane sjediti na ulici i čekati da njena poslodavka promijeni mišljenje i ponovo je pusti u kuću.

Francesina priča nije neuobičajna. Stotine žena je stiglo u Veliku Britaniju da bi čistile kuće, kuhale i brinule se za djecu, a da bi ih potom oni koji su ih zaposlili pretvorili u robove, piše "Guardian".

Ranije ove godine jedna imigrantica je tvrdila da su je njeni bogati poslodavci skinuli i pretražili, šamarali je i prijetili njenoj porodici.

"Nisu neobični slučajevima u kojima su radnice ponižavali, zaključavali ih u sobe ili im držali nož pod grlom", izjavila je javna pravobraniteljica Jenny Moss.

Problem je sveprisutan. Godine 2008. "Human Rights Watch" je objavio da svake sedmice u Libanu jedna kućna pomoćnica oduzme sebi život.

Britanska humanitarna organizacija "Anti Slavery UK" pokrenula je kampanju da bi se osnovala internacionalna organizacija radnika, koja bi rad i prava imigranta prepoznala kao prava domaćih radnika.