Svijet
0

Kubanski komunizam se nastavlja i poslije Castra

FENA
Jedinstvo kubanskog naroda garantira da će sadašnji komunistički sistem opstati i poslije odlaska predsjednika Fidela Castra, izjavio je ministar vanjskih poslova Felipe Perez Roque povodom obilježavanja 80. rođendana oboljelog kubanskog lidera.

Castrovi neprijatelji ne shvataju da je Fidel, zapravo kubanski narod, da je "Fidel svaki muškarac i žena koji su voljni da se bore za bolji svijet", istakao je ministar.

"Mi obećavamo da ćemo nastaviti da se borimo za ideje i snove kojima je Fidel posvetio život", izjavio je on i dodao da će se predsjednik Castro oporaviti i vratiti, da će i na taj način zadati novi udarac njegovim neprijateljima.

Castro se već duže vrijeme ne pojavljuje u javnosti, i pored gotovo svakodnevnih tvrdnji zvaničnika da se oporavlja poslije operacije. U SAD se špekulira da boluje od raka i da su mu dani odbrojani, što u Havani uporno demantuju.

Castro je rođen 13. augusta prije 80 godina, ali se njegov rođendan obilježava sa zakašnjenjem, pošto se očigledno vjerovalo da će se u međuvremenu oporaviti od operacije i sada pojaviti na višednevnim svečanostima. To se, međutim, nije desilo što još više podgrijava nagađanja da su njegovi dani okončani.

Obilježavanje Castrovog rođendana trajat će nekoliko dana i u Havani se očekuju Evo Morales, Daniel Ortega i drugi zvaničnici