Svijet
0

Kubanske reforme

FENA
Odluka Raula Kastra da ukine sveti princip jednakih plaća za sve predstavlja još jedan mali korak na teškom i varljivom putu liberalizacije i modernizacije jednog komunističkog privrednog sistema, piše Independent.

Havana bi voljela da slijedi primjer Kine gdje su putem tržišnih reformi stvorene dinamična ekonomija i nova srednja klasa, s tim što je politička vlast u zemlji ostala u rukama komunističke partije.

Međutim, primjećuje Independent, struktura kubanske privrede podsjeća na ekonomije nekadašnjeg Sovjetskog saveza i njegovih evropskih satelita. Reforme koje Castro provodi djeluju beznačajno u poređenju s revolucijom koju su donijeli glasnost i perestrojka.

Ali, nastavlja list, Mihail Gorbačov je kombiniranjem površnih tržišnih reformi sa odbijanjem da se obračuna sa ušančenom birokratijom samo učinio jedan korumpirani sistem još gorim.

Sovjetsko iskustvo donijelo je još jedan neugodan presedan. Pad komunizma bio je između ostalog i rezultat revolucije u komunikacijama i informatici.

Promjene koje su donijeli internet i mobilni telefoni mogle bi da imaju sličan utjecaj na Kubu.

Zbog toga, ona mora da uči od grešaka istočne Evrope. Mora da provodi reforme hrabro i bez odgađanja, da uspostavi pravedan i transparentan metod privatizacije i da modernizira pravni sistem i regulativu, savjetuje Independent.