Svijet
0

Kubanska televizija prikazala snimak mnogo zdravijeg Castra

FENA
Kubanska državna televizija u utorak je prikazala snimak Fidela Castra kako izgleda zdravije dok se sastao s venecuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom i izjavio da je njegov oporavak "daleko od izgubljene bitke", u prvim snimcima oboljelog lidera u tri mjeseca.

Castro je ustao i izgledao je živahno tokom 10-minutnog snimka za koji je državna televizija javila da je napravljen tokom Chavezove ranije nenajavljene posjete Havani u ponedjeljak, javio je AP.

Izgleda da snimak ima za cilj da ušutka glasine o Castrovom zdravlju, uključujući i izvještaj da je u teškom stanju.

Castro je izgledao zdravije nego na ranijim snimcima koji su ga prikazali mnogo mršavijim i krhkijim. Obučen u crveno-bijelo-plavu trenerku, 80-godišnji lider je prikazan kako sjedi i pije đus.

"Ovo je također daleko od izgubljene bitke", izjavio je Castro o svojim trenutnim zdravstvenim problemima.

On je uočio da se, kada su ga ozbiljni problemi s unutrašnjim organima pogodili prošlog ljeta, još nije potpuno oporavio od pada iz oktobra 2004. kada je ozbiljno povrijedio koljeno i rame.

"Jedna dolazi za drugom", izjavio je Castro o svojim zdravstvenim problemima.

Pri kraju snimka, Chavez je bio čak i optmističniji, rekavši kako je Castro već dobio bitku za oporavak svoga zdravlja. Brat veneceulanskog predsjednika, ministar obrazovanja Adan Chavez također se mogao vidjeti na snimku.

Vezani članci