Svijet
0

Kubanska štampa hvali Chavezov govor protiv Busha pred UN-om

FENA
Zvanična kubanska štampa puna je hvala u četvrtak za govor venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza pred Ujedinjenim narodima, održan dan ranije, kada je predsjednika Busha nazvao "đavolom" koji hoće da dominira svijetom, vodeći ga u propast.

List Komunističke partije Granma je objavio na posljednjoj stranici karikaturu koja prikazuje đavola s trozubcem i rogovima, bijesan što ga upoređuju sa šefom Bijele kuće.

S oblaka, on uzvikuje u pravcu zemlje: "Šta se to tamo dešava? Bush je Bush, ja sam ja. Ja imam svoju etiku!.

U članku, nazvanom "Svijetu je potreban egzorcizam (tjeranje vraga), dnevni list komunističke omladine Juventud Rebelde hvali Chavezov govor, koga Fidel Kastro smatra svojim "duhovnim sinom".

Chavez hoće da se "protiv takvog carstva čuje glas trećeg svijeta sa slobodom onoga koji je bez lanaca", smatra list, koji smatra da je njegov "govor odjeknuo jako poput čekića".

Žestoki Venecuelanac je imao odvažnost "biča" da zatraži demokratizaciju Vijeća sigurnosti i osudi ratove, kritikujući lažan način američke administracije kako manipilira riječju "terorizam" za neopravdane "krstaške ratove", piše Juventud Rebelde.

Zvanični mediji uživaju također i u tome što je Chavez "optužio SAD da štite terorizam". Kuba i Karakas su ubijeđeni da će Washington uskoro osloboditi Luisa Posadu Carrilesa, velikog Kastrovog neprijatelja, koga je Kuba optužila za pokušaj ubistva Fidela Castra 2000. a čije izručene traži Karakas zbog napada na jedan kubanski avion 1976. Luis Posada Carriles je u pritvoru jer je 2005. ilegalno ušao na američku teritoriju.

Prema Juventud Rebeldeu, "čak je i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan morao priznati pred UN-om da je planeta zemlja u lošijem stanju nego prije deset godina".

Vezani članci