Veliko slavlje
0

Kubancima dozvoljena kupovina i prodaja automobila

Sarajevo-x.com
Prvi put nakon revolucije 1959. godine Kubanci imaju pravo da prodaju ili kupe bilo koji automobil. Trgovina automobilima je do sada bila moguća samo ukoliko bi Vlada to odobrila ili na crnom tržištu.

Liberalizacija trgovine automobila je jedna od 300 ekonomskih reformi koje će Vlada predsjednika Raula Castra preduzeti kako bi unaprijedila položaj Kube. Otkako je vijest objavljena registrovano je čak 3.000 slučajeva ljudi koji su tražili da prodaju ili kupe automobil. U komunističkoj Kubi sada je, na primjer, moguće kupiti plavi Chevrolet Bel Air iz 1957. godine za 11.000 dolara ili sovjetsku Ladu 1600 za 15.000 dolara.

Decenije trgovinskih sankcija i zabrana prodaje automobila doprinjele su slici koja se na ostrvu njeogovala, kao da je vrijeme stalo 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća gdje su se kotrljali stari Chevroletovi i Fordovi automobili.

Sada su stotine Kubanaca pohrlile da vide šta je novo na automobilskom tržištu.
"Prije nije bilo nikakve trgovine, ja sam svoj automobil kupio ilegalno i bio je na imenu nekog drugog čovjeka, a sada će biti na mom imenu", rekao je jedan od Kubanaca koji je sretan što čuje ove vijesti, prenosi Reuters.

Klasični američki automobili neće nestati odjednom sa Kube, jer je uvoz automobila pod novim regulacijama također podložan vladinim provjerama.

"Sada je omogućena prodaja i kupovina, jer je automobil prepopznat kao vlasništvo pojedinca, što prije nije bio slučaj. Sada se to smatra ličnim vlasništvom i možete uraditi šta god želite sa njim", rekao je kubanski advokat čekajući ispred Kancelarije za registraciju trgovine automobilima.