Svijet
0

Kubanci - heroji katastrofe na Haitiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Od brojnih prirodnih katastrofa u svijetu ove godine najteža je vjerovatno bila ona u Haitiju, gdje su nakon potresa i poplava deseci hiljada ljudi oboljeli od kolere.

The Independent on Sunday piše o kubanskim ljekarima i medicinskim sestrama koji su, bez pompe i publiciteta, iznijeli džinovski teret pomoći žrtvama kolere. Kubanci su istinski heroji katastrofe u ovoj zemlji na pragu SAD-a, koji je mnogo obećao, ali malo učinio da poboljšaju uvjete života Haićana.

I dok su svjetski mediji i humanitarne organizacije izvještavali o ljudskoj patnji i obećavali pomoć, da bi većina uskoro pobjegla s tog razorenog otoka, kubanske ekipe raspoređene u 400 centara diljem Haitija izliječile su više od 30.000 oboljelih od kolere.

I ne samo to - od 1998. Kuba je besplatno školovala 550 haićanskih ljekara. Kako kaže jedan od američkih stručnjaka za Kubu, doprinos te zemlje Haitiju je najveća svjetska tajna.

Ovakva vrsta pomoći nije međutim ništa novo za Kubu; ona još od ranih 1960-ih šalje svoje ljekare na ugrožena područja u svijetu, kako zbog ustava koji nalaže pomoć onima kojima je neophodna, tako i zbog širenja medicinskog znanja - ljekari koji se zapute u udaljena područja u svijetu imaju prilike naučiti iz prve ruke o bolestima o kojima su dotad samo čitali, i tu ekspertizu potom vratiti u zemlju.

Kubanci također ne mogu slobodno putovati i ovo je prilika za medicinsko osoblje da vidi svijet. Gdje god su pozvani, kubanski ljekari provode holistički medicinski pristup - obilaze porodice i uče ih prevenciji bolesti, nudeći posebnu pomoć trudnicama, majkama i novorođenčadima u zemljama gdje takva pomoć ne postoji.

Ovakva Castrova politika - a njegova strast leži naročito u oblasti zdravstva - donijela je Kubi mnogo prijatelja širom svijeta i podršku u UN-u, iako ne i javno međunarodno priznanje, piše Independent.