Svijet
5

Kubanci će od ponedjeljka moći putovati u inostranstvo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kubanci će od ponedjeljka imati pravo da putuju u inostranstvo jer će stupiti na snagu zakon o reformi migracijskog zakona koji je proglasio predsjednik Raul Castro i koji stanovništvo željno očekuje.

"Od 14. januara, sve osobe starije od 18 godina bit će u mogućnosti da putuju izvan otoka", izjavio je za kubansku televiziju pukovnik Umberto Fraga, jedan od zvaničnika imigracijskih službi.

I maloljetnici će moći izaći iz zemlje pod uslovom da imaju odobrenje svojih roditelja ili tutora, ovjereno kod notara.

Trebalo bi da zakon pogoduje naročito Kubancima koji žive u inostranstvu, kojih ima oko dva miliona, kao i sportistima i profesionalcima koji su prebjegli dok su bili na turnejama ili misijama uinostranstvu.

Predsjednik Raul Castro je 16. oktobra najavio da će migracijska reforma, prva velika socijalna reforma komunističkog režima koja je Kubancima otvorila vrata inostranstva, biti primijenjena 14. januara 2013.

Od 60-ih godina, Kubanci koji su željeli napustiti otok morali su dobiti "bijelu kartu" i prezentirati pozivno pismo iz inostranstva u kojem nisu mogli ostati duže od 11 mjeseci jer bi im imovina bila oduzeta i smatralo bi ih se emigrantima bez mogućnosti povratka.

Prema novom zakonu, u inostranstvu bi se moglo boraviti od 11 do 24 mjeseca.

Ipak neće svi Kubanci moći da putuju slobodno. Vrhunski sportisti, koji su ponos kubanske revolucije, neki "bitni" lideri i profesionalci bit će pod restrikacijama kad je izlazak iz zemlje u pitanju.