Svijet
24

Kuba usvojila zakon o spriječavanju kulta ličnosti Fidela Castra

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kubanski parlament usvojio je zakon po kome ulice ili parkovi neće biti imenovani po pokojnom revolucionarnom čelniku Fidelu Castru, u skladu s njegovom posljednjom željom da se spriječi stvaranje kulta ličnosti.

Zakon, usvojen u utorak navečer (u srijedu ujutru po srednjoevropskom vremenu), također zabranjuje gradnju spomenika za "El Comandantea" koji je preminuo u novembru, i titula, dekoracija ili nagrada koje nose njegovo ime.

Castrovo ime također se ne može koristiti u bilo kakvoj vrsti reklama.

Izuzetak u zabrani je institut osnovan da provodi istorijska istraživanja Castra, koji bi mogao dobiti ime po njemu.

Predsjednik Raul Castro objavio je njegovu posljednju želju na sahrani svog brata.

"Vođa revolucije odbacio je svaki kult ličnosti i bio je uporan u tome do posljednjeg sata svog života", kazao je tada Raul Castro.

Kubanci su, ipak, skoro obožavali Fidela Castra tokom njegovog života. Njegovi portreti još se nalaze u školskim učionicama, uredima i vojnim kasarnama, u skladu sa zakonom.

Fidel Castro je preminuo 25. novembra u 90. godini života. On je vladao Kubom 47 godina, ne bez kontroverzi. Za neke je bio heroj koji je oslobodio Kubu i pomogao u njenom razvoju, ali je za druge bio tiranin koji je suzbijao nezadovoljstvo i uskraćivao Kubancima njihova demokratska prava, prenosi dpa.