Washington
0

Kuba treba odmah osloboditi političke zatvorenike

FENA
Sjedinjene Američke Države apelirale su u srijedu u saopćenju objavljenom povodom šeste godišnjice hapšenja 75 kubanskih militanata da Kuba "odmah" oslobodi sve političke zatvorenike.

"Danas je šesta godišnjica hapšenja i suđenja sedamdesetpetorici novinara, zaštitnika ljudskih prava, knjižara i drugih članova građanskog društva na cijelom otoku", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood čitajući saopćenje na konferenciji za štampu.

"Tih 75 osoba je osuđeno na kazne od 14 do 30 godina zatvora zato što su se zauzimale za političke, socijalne i ekonomske reforme na Kubi", dodao je glasnogovornik.

"Pozivamo kubansku vladu da ih odmah oslobodi, kao i ostale političke zatvorenike u kubanskim zatvorima i da preduzmu mjere kako bi se unaprijedila ljudska prava na Kubi", zaključio je on.

Apel je uslijedio sedam dana nakon ublažavanja američkog embarga Kubi koje je izglasao američki Senat i ukinuo neke restrikcije putovanja i prodaje lijekova na otoku.

Taj tekst, koji još treba da odobri predsjednik Barack Obama, dopušta Amerikancima koji su kubanskog porijekla da odu jedanput godišnje na Kubu, a ne jednom u tri godine i da svakog dana tamo potroše do 179 dolara umjesto sadašnjih 50.

Tekst ne ukida američki embargo Kubi koji traje od 1962. godine.

Oko milion Kubanaca, od kojih je većina protiv režima Fidela Castra, živi u SAD-u.

Za vrijeme predsjedničke kampanje Barack Obama, pristalica popuštanja prema Kubi u funkciji njenog demokratskog napredovanja, obećao je da će ublažiti uvjete za odlazak na otok i za slanje novca.