Svijet
1

Kuba "prijeti" Samitu Amerika

SRNA
Predsjednik Bolivije Evo Morales
Predsjednik Bolivije Evo Morales
Protivljenje Latinske Amerike višedecenijskoj američkoj blokadi Kube moglo bi da znači da je skup 33 lidera zapadne hemisfere u Kolumbiji posljednji Samit Amerika, koji će se okončati bez završne deklaracije.

Vašington se protivi zahtjevima da se i Kuba uključi u buduće samite i zbog tog pitanja došlo je do sukoba oko završne deklaracije. "Sve zemlje u Latinskoj Americi i Karibi žele da Kuba učestvuje na samitu, ali SAD to ne prihvataju. To je kao diktatura", rekao je predsjednik Bolivije Evo Morales novinarima.

   Morales je protjerao američkog ambasadora 2008. godine zbog podrške njegovim protivnicima i stopirani su pregovori o njegovom povratku. Morales i drugi ljevičarski lideri insistirali su ovog vikenda na samitu u karipskoj kolonijalnoj luci, koji se završava večeras, da će ovaj samit biti posljednji pod pokroviteljstvom Organizacije američkih država ukoliko u budućnosti u Kuba ne bude pozvana.

    Američkom predsjedniku Baracku Obami kolege su juče održale lekciju u vezi sa njegovim protivljenjem učešću Kube, zbog nedostatka demokratije u toj zemlji.      On je, također, bio meta kritika, jer ne želi da prekine rat protiv droge u kome su desetine hiljada ljudi izgubile život i koji je oborio mnoge vlade, ali je rekao da je spreman da sasluša argumente. "Nemam ništa protiv debate o dekriminalizaciji. Lično mislim da to nije rješenje problema", rekao je on u intervjuu prije samita.

   On je dodao da je razumljivo da vlade Latinske Amerike traže nova rješenja imajući u vidu veliki pritisak, ogromno nasilje i nedostatak resursa. Domaćin samita kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos apelovao je da se ponovo razmotri to pitanje kao primjer ističući ironiju kolumbijskog uspjeha. "Dok sa jedne strane ona izruči stotine dilera drogom na suđenje u SAD ti kriminalci okreću se drugim zemljama gdje su zakoni blaži. Centralna Amerika i Meksiko posebno se zlopate jer se dileri okreću zemljama koje pokazuju manji otpor", rekao je on.

    Santos je dodao da je poznato da je uspjeh Kolumbije negativno pogodio druge zemlje. "Mi smo stalno kao na nekom nepomičnom biciklu i stalno uzalud okrećemo pedale. Došao je trenutak da analiziramo da li je to što radimo dobro ili možemo da nađemo efikasnije i jeftinije rješenje", rekao je on.

   U međuvremenu, konačna deklaracija koja je predviđena za večeras još nije sigurna jer šefovi diplomatija Venecuele, Argentine i Urugvaja kažu da njihovi predsjednici neće da potpišu, dok SAD i Kanada ne uklone veto sa budućeg učešća Kube. Velikim dijelom, pad američkog uticaja uslijedio je nakon što je Kina preuzela primat od SAD kao najveći trgovinski partner Brazilu, Čileu i Peruu, a blizu je da to postigne i sa Argentinom i Kolumbijom.
   Pitanje Kube natjeralo je predsjednika Ekvadora Rafaela Coreu da bojkotuje samit, pa su čak i one umjereniji kao što su Santos i predsjednica Brazila Dilma Rousseff rekli da bez Kube neće više biti samita dvije Amerike. Obamina administracija ublažila uslove za putovanja na Kubu, ali nije odbacila 50-godišnji embargo na ostrvo niti je vratila Havanu u Organizaciju američkih država.