Svijet
0

Kuba obilježava 50 godina revolucije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kuba sutra proslavlja 50. godišnjicu revolucije, mnogo skromnije nego što se to očekivalo i što se dešavalo ranijih godina.

Predsjednik Raul Castro će se obratiti narodu u gradu Santiago de Cuba, na istoku zemlje, sa istog balkona sa kojeg je njegov stariji brat Fidel Castro (82) proglasio pobjedu nakon što je diktator Fulgencio Batista pobjegao iz zemlje u zoru 1. januara 1959. godine.

Fidel Castro koji se povukao iz javnog života u julu 2006. godina, poslije kirurškog zahvata, neće prisustvovati ovom događaju, precizirali su zvaničnici.

Iako nije viđen u javnosti dvije i po godine Fidel je i te kako prisutan u vladi a njegov glas dopire do javnosti kroz kolumne koje redovno piše u partijskim glasilima.

Zbog njegovog odsustva i ekonomskih poteškoća koje pritiskaju zemlju, ono što je trebalo biti velika proslava bit će samo skromna svečanost na trgu na kome ima mjesta samo za 3.000 ljudi, podvukli su isti izvori.

Sutra će biti održani koncerti popularnih kubanskih grupa širom zemlje. U Havani će "Los Van Van" svirati na antiimperijalističkom sudu preko puta sekcije američkih interesa, koja je bila ambasada Sjedinjenih Američkih Država do prekida diplomatskih odnosa januara 1961.

Zvaničnici su saopćili da nije trenutak za grandioznu proslavu zato što se zemlja bori sa posljedicama tri uragana koji su ove godine prouzrokovali štetu od 10 milijardi dolara ali i zbog globalne finansijske krize, javlja Reuters.

Prvi januar je dan sjećanja na 1. januar 1959. godine, kada su revolucionarne, pobunjeničke trupe, predvođene Fidelom Castrom, konačno porazile snage diktatora Batiste i preuzele vlast u Havani.