Raul Castro
0

Kuba će se braniti bez obzira na ishod izbora u SAD

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kubanski predsjednik Raul Castro izjavio je danas da njegova zemlja neće "zapostaviti" sopstvenu odbranu, bez obzira na to ko bude novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

"Odbrana (Kube) neće biti zapostavljena bez obzira na rezultate narednih predsjedničkih izbora u SAD-u", naglasio je Castro u govoru povodom 55. godišnjice od prvog pokušaja Fidela Castra da sruši režim Fulgencija Batiste.

Ovo je bilo jedino direktno spominjanje SAD-a u govoru Raula Castra, u kojem je ponovo pozvao Kubance da se suprotstave svjetskoj ekonomskoj krizi.

Od kada je u februaru preuzeo mjesto predsjednika države od svog starijeg brata Fidela Castra, Raul Castro (77) je pokrenuo reforme koje su podstakle nade da će doći do promjena u jednoj od posljednjih komunističkih država svijeta, istakle su novinske agencije.

Predsjednik Kube je pred 10.000 ljudi okupljenih u gradu Santiago de Cuba rekao da će nastaviti da čini ono što je moguće da unaprijedi i umanji neizbježne posljedice trenutne međunarodne krize. On je upozorio narod da se "navikne na to da ne prima samo dobre vijesti".

Kritiziravši pasivnost bogatih zemalja i velikih multinacionalnih kompanija pred krizom koju je izazvao porast cijena prehrambenih i naftnih proizvoda, Raul Castro je upozorio da će kriza imati neizbježne posljedice na Kubi, koja uvozi 84 posto namirnica.

Raul Castro je svoju vladavinu započeo nizom malih ali simboličnih promjena, u koje spada dopuštenje Kubancima da kupuju mobilne telefone i računare i odlaze u turističke komplekse koji su ranije bili otvoreni samo za strance.

Kubanske vlasti veoma pažljivo prate predizborni razvoj situacije u SAD-u s obzirom na sukobe s trenutnom administracijom Georgea Busha.

Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama rekao je nedavno da je spreman da, pod određenim uvjetima, uspostavi dijalog s Kubom.

"Nova američka administracija će morati da odluči da li želi da nastavi apsurdnu, nezakonitu i pogrešnu politiku prema Kubi ili da prihvati ruku pomirenja koju pružamo", rekao je Castro prije godinu dana.

Raul Castro je naglasio zrelost Kubanaca da shvate privrednu situaciju i spomenuo "druge koji tvrdoglavo zatvaraju oči na svjetske probleme". On je također naveo da je 1,3 milion turista posjetilo Kubu od januara do 25. juna, što je 14,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Njegov brat Fidel nije prisustvovao današnjoj proslavi. On je posljednji put viđen u javnosti prije dvije godine, a pet dana kasnije, u julu 2006., prenio je ovlaštenja na Raula Castra, kako bi se oporavio od bolesti zbog koje se povukao ranije te godine.