Ekonomske i socijalne reforme
0

Kuba će "olabaviti" imigracionu politiku

Sarajevo-x.com
Raul Castro
Raul Castro
Kuba će "olabaviti" svoju politiku kada su u pitanju putovanja njenih građana van zemlje i dolazak u zemlju stranaca i imigracionu politiku, dok će i dalje štititi narod od "odlijevanja mozgova" i stranih uplitanja, izjavio je kubanski lider Raul Castro.

Castro je održao govor u ponedjeljak nakon što je kubanski parlament, Narodna skupština, odobrila širok raspon ekonomskih i socijalnih reformi koje je predložila Komunistička partija.

"Zemlja je izmijenila odluke koje su igrale neku ulogu u određenom trenutku i nepotrebno su i dalje bile na snazi i nikad nisu promijenjene", rekao je Castro lokalnim medijima.

On je rekao da su se stara pravila reflektirala u borbi komunista protiv stranih utjecaja.

"Danas većina kubanskih imigranata odlazi iz ekonomskih razloga, a gotovo svi oni održavaju kontakt sa svojim porodicama i gaje ljubav prema zemlji u kojoj su rođeni", rekao je Castro.

Kubanske vlasti su godinama dobijale oštre kritike građana i imigranata zbog složene procedure oko izdavanja vize, koja je pri tome bila i veoma skupa.

Kubanski lider je rekao kako će nova imigraciona politika poboljšati odnos zemlje prema velikoj kubanskoj zajednici u inostranstvu, te će pomoći u promociji turizma.