Raul Castro
0

Kuba bi mogla osloboditi političke zatvorenike

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kubanski predsjednik Raul Castro izjavio je danas u Braziliji da bi njegova zemlja mogla da oslobodi političke zatvorenike kao jedan od ustupaka kojim bi se otvorio put za razgovore s novoizabranim američkim predsjednikom Barackom Obamom.

"Hajde da obavimo ustupak za ustupak", rekao je Castro novinarima tokom posjete Braziliji, glavnom gradu Brazila.

Ovo je najkonkretnija ponuda Kube za smanjenje tenzija sa SAD-om otkako je Obama, koji će 20. januara stupiti na dužnost, izabran za predsjednika, ocijenio je Reuters.

Castro je pozvao SAD da oslobode petoricu osuđenih kubanskih špijuna koji se nalaze u američkom zatvoru.

"Vratite nam naših pet heroja. To je ustupak sa obje strane", poručio je Castro SAD-u, koje redovno traže oslobađanje političkih disidenata koji se nalaze u kubanskim zatvorima.

"Kubanska petorka" osuđena je u junu na dugogodišnje zatvorske kazne zbog špijunaže, ali ih mnogi Kubanci slave kao nacionalne heroje.

Obama je pružio nadu za poboljšanje odnosa SAD-a i Kube, rekavši da je otvoren za razgovore i obećavši da će smanjiti ograničenja za Amerikance kubanskog porijekla koji putuju u svoju rodnu zemlju i šalju novac rođacima.

Kuba je nagovijestila i da je voljna da razgovara sa Obamom, a Castro je nedavno izjavio da bi se sa njim mogao sastati na neutralnom terenu.