Svijet
111

Egipatska policija dobila dozvolu da ubija demonstrante

Klix.ba/Fena
Foto: AFP
Foto: AFP
Situacija u Egiptu se nakon mirnog jutra ponovo zaoštrava. Dok se spekulira o broju ubijenih pristalica Muhameda Mursija, egipatski ministar unutrašnjih poslova je naredio policiji da koristi bojevu municiju u slučaju napada na državne zgrade i policiju.

Muslimanska braća danas su ponovo pozvala demonstrante na ulicu, na što je stigao odgovor od gostiju na egipatskoj televiziji u kojem pozivaju narod i vojsku da ih ubiju ako opet počnu protestovati, javila je Al Jazeera.

Glasnogovornik Muslimanske braće Gehad El-Haddad rekao je Reutersu da je bijes među pripadnicima ovog pokreta izvan kontrole.

"Nakon hapšenja i ubistava s kojima se suočavamo, emocije su suviše uzavrele da bi bilo ko mogao upravljati narodom", izjavio je.

U najkrvavijim neredima u novijoj historiji Egipta jučer je stradalo 525 osoba, međutim Muslimanska braća tvrde da je taj broj puno veći.

Foto: AFP
Foto: AFP

Danas je bilo uglavno mirno u većim egipatskim gradovima dok se pripremaju sahrane za ubijene. Na Sinaju su pripadnici radikalnog islamističkog pokreta pucali na vojnike i ubili sedmoricu.

Egipat je u julu rasporedio dodatne snage na ovom poluotoku da se bore protiv naoružanih radikalnih grupa koje su učestale s napadima na snage reda otkako je vojska 3. jula smijenila Mursija.

Sinaj je naseljen beduinima koji teško komuniciraju s centralnim vlastima a podršku im pružaju radikalni islamisti.