Svijet
57

Krvave borbe nastavljene: IDIL se približava granici sa Turskom

Klix.ba
(Foto: AFP)
Intenzivne borbe bjesne na ulicama sirijskog grada Kobanija, a IDIL se približava granici sa Turskom.

Crna zastava terorističke organizacije Islamska država (IDIL) podignuta je jučer na zgradi u predgrađu Kobanija na granici Sirije sa Turskom. Ekipa CNN-a je također uočila nešto što izgleda kao crna zastava IDIL-a na brežuljku u istočnom dijelu grada. Zastava je snimljena u videu Reutersa, a vidjela je i ekipa CNN-a.

Kurdske snage brane grad, a mnogo ih je ranjeno i ubijeno. Ubijeni su i pripadnici IDIL-a u razmjenjivanju vatre na ulicama.

Turska vojska duž granice Turske sa Sirijom je zabranila prelazak granice. Mnoge izbjeglice žele preći granicu.

"Želimo peći granicu", uzvikivali su prislonjeni na graničnu ogradu. Jedan od stanovnika je rekao za CNN da čekaju da napuste grad sa stotinama drugih od nedjelje navečer. "Ako ostanemo poginut ćemo", rekao je.

U Kobaniju se vode krvave borbe, a prema posljednjim informacijama, više od 45 osoba je ubijeno. Među poginulima je i žena koja se borila na strani Kurda i raznijela, pri čemu je ubila nekoliko IDIL-ovih ratnika.

Kobani i okolina su pod napadima još od sredine septembra, kada su militanti IDIL-a počeli zarobljavati stanovništvo kurdskih sela u ovom dijelu Sirije. Usljed njihovih napada svoje domove je napustilo 160.000 Sirijaca.