Irak
0

Kršćanske porodice vraćaju se u Mosul

FENA
Nekoliko stotina kršćanskih porodica koje su u oktobru pobjegle iz Mosula zbog napada na njihovu zajednicu počele su se vraćati kući, saopćilo je Visoko povjerenstvo Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

Kako su saopćile iračke vlasti, 2.275 porodica, što je polovina kršćanske zajednice u gradu, napustilo je kuću i posao i pobjeglo u kršćanska sela na sjeveru i istoku pokrajine, nakon što je ubijeno dvanaestak ljudi za 15 dana.

Trećina od 1.000 porodica koje su se našle u regiji Al-Hamdaniya vratila se u Mosul, glavni grad pokrajine Ninive, udaljene 370 kilometara od Bagdada, saopćila je jedna misija UNHCR-a.

Povratak ostalih porodica je usporen jer je "opći nedostatak zakona i reda u drugom po veličini iračkom gradu", izjavio je glasnogovornik UNHCR-a Ron Redmond za štampu.

Oko 35.000 iračkih policajaca i vojnika je raspoređeno u gradu koji je uporište Al-Qaide na sjeveru Iraka i koji se smatra jednim od najopasnijih u zemlji.

Oko 800.000 kršćana je živjelo u Iraku prije američke invazije u martu 2003. godine. Otada ih je skoro 250.000 napustilo zemlju.