Zajedništvo
307

Kršćanin se molio zajedno s muslimanima tokom džume u Jerusalemu

Klix.ba
Nidal Aboud obavio je molitvu s jerusalemskim muslimanima. Kad su oni činili naklon kao dio molitve, on se prekrstio. Dok su oni izgovarali molitve iz Kur'ana, on je čitao Bibliju, dok su glasno izgovarali "Allah je najveći", on je stajao tiho, ispunjen poštovanjem.

On je bio jedini kršćanin među hiljadama muslimana na njihovoj zajedničkoj molitvi petkom - džumi u naselju Wadi el-Joz.

Fotografija koju je napravio fotograf CNN-a brzo je postala popularna na društvenim mrežama kao dirljivi primjer saradnje i tolerancije u vremenu konflikta.

Ovo se desilo nakon što je Izrael zabranio pristup džamiji Al-Aksa koja se nalazi u svetom dijelu Starog grada u Jerusalemu koji predstavlja sveto mjesto i za Jevreje.

Nakon što su u napadu na ulazu u svetilište ubijena dva policajca, izraelske vlasti su ugradile detektore za metal i ograničile ulazak na muškarce starije od 50 godina, a kasnije su postavili i kamere, što je dodatno povećalo tenzije.

Ove mjere Palestinci i arapske zemlje smatraju pokušajem Izraela da kontroliše ovo, za jevreje i muslimane, sveto mjesto.

Aboud, 24-godišnji Palestinac, je rekao kako nikad prije nije molio zajedno s muslimanima, ali da je to sada htio uraditi.

"Još otkako sam bio dijete želio sam svijetu poslati poruku ljubavi, želio sam biti neko ko će u ljudska srca posaditi ljubav", rekao je Aboud za CNN.

Pitao je svoje prijatelje muslimane da učestvuje u molitvi i oni su mu dozvolili.

"Moja motivacija je bila da stojim u znak solidarnosti sa svojom muslimanskom braćom kako bih podržao našu (palestinsku) borbu protiv izraelske okupacije i njihove politike prema svetim mjestima, bila to crkva ili džamija", kazao je Aboud.

On je pozvao kršćane da ustanu protiv ove nepravde, a Jevreje je pozvao da ustanu protiv izraelske okupacije.