Svijet
20

Krokodil: Najsmrtonosnija droga na svijetu koja "izjeda" meso

Klix.ba
Vlasti Meksika objavile su detalje jezivog slučaja o drogi "krokodil" koja "izjeda" meso korisnika. Ovo je prvi slučaj korištenja ove droge u državi Jalisco što znači da se tržište ove smrtonosne droge i dalje širi.

Sedamnaestogodišnja djevojka iz Puerto Vallarte pokazala je svoje rane na genitalijama koje su nastala kao posljedica konzumiranja droge krokodil.

"Mlada žena koja je koristila tu drogu imala je infekciju koja je uzrokovala truljenje genitalija. Nije je dobila seksualnim odnosom. Kazala je kako je koristila 'krokodil' dva mjeseca", rekao je José Sotero Ruiz Hernández sa Nacionalnog instituta za migracije Meksika.

Drogu je nabavljala na ulici, a prema podacima policije "krokodil" je dostupan i u Mexico Cityju.

"Krokodil" je ulična droga koja ima efekat sličan heroinu a pravi se kuhanjem izdrobljenog kodeina s hemikalijama za domaćinstvo. Mnogo je jeftiniji od heroina, a 10 puta jači. No, smjesa droge šteti vaskularnom tkivu.

"Krokodil" je proizveden u Rusiji gdje je nestašica heroina i dostupnost kodeina potaknula pandemiju, koja je kulmirala 2011. godine kada je oko milion ljudi bilo ovisno o njemu. Rusija je zakonom uvela restrikcije u prodaji kodeina, nakon čega je zabilježen pad broja ovisnika, no "krokodil" je i dalje velika briga tamošnjih vlasti.