Teško ga povrijedio
10

Krokodil Fidela Castra ugrizao muškarca za ruku u Švedskoj

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jedan muškarac je hospitaliziran nakon što ga je ugrizao krokodil koji je nekada pripadao pokojnom kubanskom vođi Fidelu Castru.

Povrijeđeni muškarac prisustvovao je tzv. zabavi rakova, tradicionalnoj švedskoj proslavi koja se održava u akvariju Skansen u Stockholmu, kada ga je ugrizao krokodil za ruku.

"Imao je ruku preko staklene pregrade, visoke blizu dva metra. Jedan od krokodila je to vidio i došao, samo je skočio i uhvatio muškarca za ruku. Srećom, na zabavi su bila tri ljekara pa su se pobrinuli za njega i zaustavili krv", rekao je za CNN Jonas Wahlstrom, vlasnik akvarija Skansen.

Muškarac je ubrzo prevezen u bolnicu, a ispostavilo se da je zadobio povrede donjeg dijela ruke i šake.

"Krokodil je pustio ruku muškarca nakon deset sekundi", dodao je Wahlstrom.

Ovaj gmizavac je jedan od dva kubanska krokodila koje je Castro 1970. godine poklonio jednom ruskom astronautu. Astronaut je životinje odnio nazad u Moskvu, a na kraju ih je Wahlstrom doveo u Švedsku.

Osim ova dva primjerka, u navedenom akvariju se uzgajaju mnogi kubanski krokodili otkako su stigli 1981. godine, ali ponovo su na Kubu vraćene neke životinje. Smatra se da su kubanski krokodili kritično ugrožena vrsta.

"Akvarij Skansen poduzima konkretne radnje kako bi se spriječilo da se ovo ponovi. Naše misli su s muškarcem i njegovom porodicom, koji su pogođeni ovom vrlo tragičnom nesrećom", navedeno je u izjavi uprave Skansena.

Glasnogovornica policije u Štokholmu rekla je za CNN da policija istražuje incident.