{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kriza ujedinila Evropljane naspram Rusije

F
FENA
8.1.2009. u 11:57
0
7
Kriza ujedinila Evropljane naspram Rusije
0
Kriza ujedinila Evropljane naspram Rusije
Foto: AFP
Britanski mediji ocjenjuju danas da Evropska unija nije na vrijeme poslušala stručnjake i pripremila se za mogućnost gasne krize, ali i da je Rusija povukla pogrešan potez zbog koga će izgubiti podršku unutar EU.
U svakom slučaju, ova kriza je ujedinila Evropljane u uvjerenju da moraju da se oslobode zavisnosti od ruskog gasa, ističu britanski mediji.

Da je EU poslušala stručnjake i počela da upostavlja jedinstveno gasno trzište čim je Rusija prvi put zavrnula slavine i da ima zajedničku, jedinstvenu politiku i prema Rusiji i prema Ukrajini, nikada se ne bismo ni našli u ovako nezavidnom položaju, ukazao je Timothy Garton Ash u komentaru koji prenosi današnji "Guardian".

I dok "Guardian" kritikuje razjedinjenost i neefikasnost Evrope, "Timesova" vanjskopolitička komentatorica Bronwen Maddox smatra da je Rusija konačno povukla pogrešan potez koji će je skupo koštati, preneo je BBC.

Rusija će, ocijenila je Maddox, izgubiti podršku koju je uživala unutar EU. "Vladimir Putin je do sada uspijevao da dijeli Uniju na zemlje koje su htjele da u odnosima s Rusijom nastupaju oštro i one koje nisu bile spremne da je ljute", navela je ona, napominjući da je najveći uspjeh ruskog državnika bio kada se njemačka kancelarka Angela Merkel priklonila drugoj grupi. Sada će joj biti mnogo teže da tvrdi da se s Putinom može sarađivati, jer "EU više jednostavno ne može da prešutkuje prijetnje svojim izvorima energije", zaključila je Maddox. Poslije svega što se desilo, Putin je, verovatno, ujedinio sve u uvjerenju da hitno moraju da se riješe zavisnosti od ruskog gasa, smatra "Timesova" komentatorica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: