Svijet
116

Kriza u Grčkoj: Uplakani penzioner kolabirao ispred banke

Klix.ba
(Foto: AFP)
Posljedice kampanje za grčki referendum najviše su osjetili penzioneri te zemlje koji u redovima čekaju da podignu 120 eura svoje penzije. Jedan od njih, očajan zbog situacije, pao je na pločnik ispred banke i gorko zaplakao.

I dok oni stoje u redovima, a neki dočekuju i jutro ispred banaka, organizatori kampanja "za" i "protiv" referenduma pripremaju se da zauzmu ulice i pridobiju podršku. Grci se moraju izjasniti da li prihvataju uvjete kredita koji bi donio novac, ali uz reforme.

Grci su trenutno u teškoj situaciji. Iako je najavljeno da će se banke otvoriti u utorak, to neće biti moguće jer imaju samo 500 miliona eura u rezervi. Mnogi bankomati su prazni, a građanima je sada dozvoljeno da podignu samo 50 eura dnevno.

"Otvaranje banaka u utorak je san. Ako bi se otvorile, rezerve novca bi nestale u roku od sat vremena. U izuzetno smo opasnoj situaciji. Grčki biznismeni ne mogu uvoziti ništa, a bez materijala ne mogu proizvoditi ništa", rekao je Constantine Michalos, direktor Privredne komore ove zemlje.

Grci su bijesni na vladu i tvrde kako je Tsipras pogoršao situaciju, iako je dobio izbore obećavši da Grčkoj ne trebaju reforme i da može sama.