Nakon podnesene ostavke
8

Kriza u Boliviji: Evo Morales prihvatio politički azil i pobjegao u Meksiko

E. Sk.
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši bolivijski predsjednik Evo Morales prihvatio je ponudu političkog azila u Meksiku dan nakon što je podnio ostavku na mjesto predsjednika Bolivije usred protesta zbog izbornih prevara.

Morales je na Twitteru poručio da ga boli odlazak iz Bolivije, ali da će se vratiti s više snage i energije.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard potvrdio je da se Morales ukrcao u avion meksičke vlade.

"U Boliviji su ugroženi njegov život i integritet, stoji u Ebrardovu saopćenju.

Morales je u nedjelju objavio da podnosi ostavku nakon 13 godina vladavine kako bi primirio nasilne proteste koji su izbili nakon objave rezultata spornih predsjedničkih izbora, ali je poručio kako je on žrtva državnog udara. Nakon njegove ostavke uslijedile su ostavke niza visokih bolivijskih dužnosnika.

Prema preporuci Organizacije američkih država (OAS) koja je provela reviziju izbora od 20. oktobra i pronašla ozbiljne nepravilnosti pri njihovom provođenju, Morales je pristao na održavanje novih predsjedničkih izbora. Objavio je svoju ostavku nakon što je to od njega zatražila bolivijska vojska.

U ponedjeljak je najmanje dvadeset ljudi povrijeđeno u sukobima kod sjedišta vlade u La Pazu kada je policija suzavcem pokušala rastjerati protivnike i pristaše Moralesa, koji se sukobljavaju na ulicama.

Vojska je obećala uspostaviti red i zaštititi javnu imovinu u saradnji s policijom.

"Vojnici će provesti operacije s policijom kako bi spriječili krvoproliće i veće gubitke", poručio je glavni zapovjednik oružanih snaga Williams Kaliman.