Kalifornija
0

Kriza pogodila najbolje svjetske univerzitete

Sarajevo-x.com
Kalifornijski državni deficit koji trenutno iznosi 26 milijardi dolara, prijeti i najpriznatijim svjetskim univerzitetima smještenim na njenoj teritoriji. Jedan od njih, University of California, primoran je smanjiti svoj budžet za 20 posto ili 813 miliona dolara.

Univerzitet Berkeley koji je godišnje upošljavao stotinu novih ljudi, sada će taj broj morati svesti na svega 10. Univerzitet u San Diegu na kojem studira 28.000 studenata i koji je rangiran među top 20 svjetskih istraživačkih univerziteta, novo upošljavanje je potpuno obustavio.

Uz pogoršanje situacije, 300 naučnika sa Univerziteta Kalifornija je napravilo 'bijeli papir' kojim je upozorilo guvernera Kalifornije Arnolda Swarzeneggera da redukcija budžeta ugrožava deset vodećih pozicija u kampusu, te da bi se ova situacija mogla negativno odraziti na budući razvoj Kalifornije.

Budžetski rezovi, prema navodima ove grupe naučnika, dovode do smanjenja izdvajanja na 2,4 milijarde dolara, koliko su iznosila prije tačno 10 godina. U isto vrijeme, navode oni, tokom istog perioda izdvajanja za zatvorski sistem su se udvostručila i iznose 11 milijardi dolara.

Univerzitet Kalifornije stoga planira tokom naredne godine planira zamoliti 80 posto svojih uposlenika, kojih je trenutno 180.000, za neplaćeno odsustvo tokom 11 do 26 dana.

University of California jedan je od najvećih američkih i svjetskih univerziteta koji posjeduje pet medicinskih centara, tri nacionalne laboratorije i 225.000 studenata. Njegovi naučnici osvojili su čak 55 Nobelovih nagrada.