Financial Times
0

Kriza i civilne misije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Financial Times danas piše o prvom znaku štete koju ekonomska kriza nanosi britanskom spoljnopolitičkom uticaju, navodeći kako se Britanija sprema da od naredne godine ograniči broj svojih policijskih službenika angažovanih u civilnim misijama u inostranstvu.

Dnevnik piše da bi zbog "budžetske prenapregnutosti" do sada veliko britansko učešće u civilnim operacijama naredne godine moglo da bude značajno smanjeno i svedeno na ravan učešća zemalja poput Češke ili Slovačke.

To bi, kako se navodi u tekstu, predstavljalo udarac za premijera Gordona Browna, koji je angažovanje u misijama obnove u inostranstvu proglasio jednim od svojih političkih prioriteta.

Britanski budžet ima teškoća da isplati rastuće troškove mirovnih misija Ujedinjenih nacija i Evropske unije, a pod znakom pitanja je i dalja pomoć projektima poput sudova pod pokroviteljstvom UN-a i programima za prevenciju sukoba, navodi Financial Times.

Smanjenje britanskog učešća loše će uticati na sve misije Evropske unije, citira list jednog evropskog diplomatu.

Financial Times navodi da Britanija ima svoje policijske službenike i važno učešće na Kosovu, na granici sa područjem Pojasa Gaze, u Afganistanu, u Bosni i Hercegovini i Gruziji.