Čad
2

Krivolovci zbog kljova ubili 86 slonova, među njima 33 gravidne ženke

Klix.ba
Foto: AFP/ Arhiv
Foto: AFP/ Arhiv
Krivolovci u jugozapadnom Čadu ubili su za manje od sedam dana najmanje 86 slonova među kojima je i 33 ženki koje su bile gravidne.

Grupa slonova išla je tradicionalnom rutom kojom migrira tokom sezone suše iz Centralnoafričke Republike preko Čada u Kamerun. Prije 30 godina oko 150.000 slonova migriralo je preko ove regije, a danas je taj broj opao na 2.000.

Prema podacima Međunarodnog fonda za dobrobit životinja (IFAW) slonovi su ubijeni u blizini Fianga kod granice Čada sa Kamerunom, a njihove kljove su odsječene.

"Krivolovci su ubili gravidne ženke i skinuli njihove kljove. I da su dobri uvjeti, a nisu, trebalo bi 20 godina da se ova populacija oporavi", rekao je Celine Sissler-Bienvenu iz IFAW-a.

Nevladina organizacija SOS Elephants iz Čada izvjestila je da je prošle godine stotine slonova prešlo u Čad kako bi pobjegli od krivolovaca koji su u februaru 2012. godine ubili 650 slonova.

Vlasti obje zemlje pokušavaju zaštititi životinje, ali timovi koji hapse krivolovce imaju mali broj ljudi i slabo su naoružani. Također, u zaštitu životinja se ulaže malo novca.

Krivolovci ubijaju slonove zbog njihovih kljova koje su izuzetno vrijedne, a prodaju se na kineskom tržištu do kojeg dođu preko Sudana i Nigerije.