Svijet
7

Kritikovao osnivača modernog Singapura pa sad mora na psihijatrijsko ispitivanje

FENA
Singapur (Foto: EPA)
Singapur (Foto: EPA)
Jedan sud u Singapuru odredio je da se jedan maloljetnik podvrgne psihijatrijskom ispitivanju zato što je na internetu objavio video snimak u kojem kritikuje Lee Kuan Yewa, osnivača modernog Singapura koji je umro u martu.

Šesnaestogodišnji Amos Yee, u pritvoru od 27. maja, provest će dvije sedmice na Institutu za mentalno zdravlje radi novih ispitivanja, nakon što je proglašen mentalno i fizički sposobnim za 18-mjesečni boravak u popravnom domu.

Na saslušanju u maju, maloljetnik je priznao da je kriv za vrijeđanje vjerskih osjećanja nakon što je uporedio Lee Kuan Yewa s Isusom i objavio opsceni crtež bivšeg premijera koji je umro u 91. godini.

Amos Yee pati možda od "autističnog poremećaja", izjavio je predsjednik suda Jasvender Kaur navodeći mišljenje jednog psihijatrijskog stručnjaka.

Novo saslušanje je zakazano za 6. juli.

U videu koji traje osam minuta pod nazivom "Lee Kuan Yew je najzad mrtav" i koji se još može naći na internetu, Amos Yee žestoko kritikuje prvog premijera Singapura, vrlo poštovanog u Aziji, i naziva ga "užasnom osobom".

Lee Kuan Yew je bio premijer 1959. godine kada se grad-država oslobodio britanskog tutorstva, i ostao je na tom položaju do 1990. Dok je bio na vlasti, zemlja je doživjela spektakularan ekonomski razvoj i postala jedan od "azijskih tigrova".