Svijet
0

Kritike SAD-a na račun Rusije, ali i Gruzije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Države su optužile Rusiju da u sukobu s Gruzijom uzima civile za mete, ali su kritizirale i Gruziju zbog toga što nije poslušala njihovo upozorenje da ne ulazi u vojni sukob s Rusijom.

Američka državna tajnica Condoleezze Rice izjavila je sinoć, u intervjuu televizijskoj mreži CBS, da je Moskva upotrijebila prekomjernu silu protiv mnogo manjeg susjeda, prenio je Reuters.

Rusija je, prema njenim riječima, odgovorna za "masovna razaranja civilnih infrastruktura, upotrebu municije koja ne bi smjela da se koristi protiv civila, maltretiranje običnih ljudi na autoputevima, zatvaranje luke Poti, što utječe na okolne zemlje".

"Oni namjeravaju da uguše Gruziju i njenu ekonomiju", rekla je Rice. "Mislim da to nije dobra slika za ruske strateške ciljeve."

Diplomat Matthew Bryza, koga je State Department uputio u Gruziju odmah po izbijanju sukoba, kritizirao je, međutim, Gruziju zbog toga što nije poslušala savjet Washingtona da ne ulazi u oružani sukob s Rusijom, koja je 30 puta veća i neusporedivo vojno moćnija.

"Naša poruka gruzijskim kolegama bila je jasna: 'Izbjegnite po svaku cijenu direktan vojni sukob s Rusijom. Ne možete pobijediti. To je, jednostavno, nemoguće'", rekao je Bryza.

"'Čak i ako biste, kojim čudom, uspjeli da zaustavite tenkove, pješadiju i mehaniziranu pješadiju, koja se veoma brzo kreće, na kraju biste morali da se suočite sa zračnom silom.' Što se i desilo", rekao je američki diplomat.