Otvaraju novo sklonište
19

Kritična situacija u gradu u Teksasu zbog povećanog priliva migranata

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hiljade izbjeglica i migranata nastavljaju prelaziti granicu Sjedinjenih Američkih Država iz Meksika. U subotu je registrovano 9.000 prelazaka migranata, pokazuju službeni podaci.

Oscar Leeser, gradonačelnik El Pasa u državi Teksas, rekao je da više od 2.000 ljudi dnevno traži azil u gradu, u odnosu na 350-400 prije šest sedmica. Dodao je da su resursi opterećeni, a skloništa popunjena.

Tokom proteklih 10 dana grad je sarađivao sa američkom graničnom patrolom na obezbjeđivanju skloništa za 6.500 ljudi.

"Grad El Paso ima samo toliko resursa i mi smo sada došli do tačke pucanja", rekao je Leeser na konferenciji za novinare.

Priliv tražitelja azila, uglavnom iz Venecuele, Hondurasa i Haitija, dio je većeg broja migranata koji su putovali opasnim rutama autobusima i teretnim vozovima do meksičkih pograničnih gradova u blizini gradova El Paso i Eagle Pass u Teksasu.

Lesser je novinarima u subotu rekao da El Paso planira otvoriti novo sklonište.

Republikanski guverneri u Teksasu i Floridi kritikovani su zbog slanja migranata u gradove koji se smatraju liberalnim kao što su New York i Sacramento.

Oko dvije trećine onih koji prelaze u El Paso trenutno su slobodni muškarci. Oko 32 posto su porodice, a 2 posto su djeca bez pratnje.